Bli av med skadedjur: mördarsniglar

Om mördarsniglar är det svårt att skriva “i all ära”… Dessa små slippriga rackare kan ställa till det rejält i rabatter, trädgårdsland och växthus.

Självklart finns det knep för att

bli av med mördarsniglar och vi tipsar om några av dem.

Knep för att hålla mördarsniglarna borta

1. Klipp

Ta en vass sax eller en ­sekatör och klipp sniglarna mitt itu.

2. Öl

Skär sönder ett gäng pet-flaskor (små) och häll i lite öl i botten. Lägg ut fällorna under blad och plankor. Kom ihåg att sniglar gillar ­fuktiga platser. Sniglarna kommer att dras till doften av ölet, krypa in i petflaskan och drunkna.

3. Bygg barriärer

Att strö lite tjockare strängar med kalk, granbarr, aska eller sågspån runt ditt trädgårdsland bildar barriärer som är svåra för sniglarna att ta sig igenom. Regnar och blåser det mycket försvinner dock barriärerna snabbt, och man får göra om proceduren efter varje regn.

4. Snigelstaket

För att skydda de något dyrare och mer ömtåliga växterna, kan det vara en god idé att sätta upp ett staket som hindrar sniglarna från att ta sig hela vägen fram. Använd böjd koppar- eller zinkplåt som är omkring 1 centimeter tjock. Höjden kan självklart varieras, men bör vara minst 40 – 50 centimeter. Gräv ner staketet till hälften och böj plåtens ­överkant dubbelt.

5. Metallplåt

Plåten används med fördel till pallkragar och fästs runt hela kragen, för att täppa till springor och hål som sniglarna kan ta sig in i.

6. Eltråd

Om man ska använda sig av eltråd krävs det dubbla trådar som innehåller svagström. Dessa sätts enklast fast med hjälp av en häftpistol på antingen en träram eller en trästolpe som sedan grävs ner i marken.

7. Järnfosfat

Låter hemskare än vad det är, eftersom ämnet faktiskt är relativt miljövänligt i förhållande till många andra bekämpningsmedel. När sniglarna äter järnfosfaten tappar de helt enkelt aptiten. Järnfosfat är inte känt för att skada andra organismer.