Bli av med skadedjur: mullvaden

Mullvaden i all ära, de vållar mängder med problem i såväl privata som offentliga trädgårdar, parker, idrottsplatser och golfbanor. Tack vare sin snabbhet kan mullvaden gräva meterlånga tunnlar på bara någon timme.

Men det finns faktiskt knep att ta till för att bli av med skadedjuren, som vi väljer att kalla dem i detta avseende, då mullvadens gångar kan skada både växter, människor och maskiner. Var bara noga med att försäkra dig om att det verkligen är mullvad du råkat ut för, och inte sork. Sorken täpper igen sina hål på bara några timmar, så du kan prova att göra ett hål i någon av högarna och sedan hålla lite koll.

Knep för att bli av med mullvaden

1. Gräv ned saker med stark doft

Mullvaden gillar inte starka dofter, vilket ger dig en stor fördel. Tryck ner föremålen så djupt det bara går i mullvadens gångar och täpp igen med lite jord. Du kan använda hundhår, vitlök, sur mjölk, gul lök och/eller fläderblad. Gör om det ett par gånger i veckan tills mullvaden försvinner.

2. Använd ljudvågor och vibrationer

Mullvaden gillar inte vare sig ljudvågor eller vibrationer. Enklast är att gräva ner en glasflaska i jorden, som med vindens hjälp skapar ett ljud likt en orgel. Det går också bra att trä en eller ett par flaskor över ett armeringsjärn, vilket skapar samma läte som i marken. Att klippa gräsmattan ofta är ett annat effektivt sätt att få bort mullvaden, då marken vibrerar när gräsklipparen far fram.

3. Vindsnurror och skrämmor

Istället för fågelskrämmor köper du mullvadsskrämmor. Även vindsnurror skrämmer, då de ger ifrån sig knarrande ljud.

4. Bekämpningsmedel

Det finns bekämpningsmedel särskilt framtagna för att jaga bort mullvad. Tyvärr är de ganska dyra och anses av många vara ineffektiva och till och med verkningslösa. Fråga om tips och råd i din trädgårdshandel.