Bli av med skadedjur: rådjur

Rådjur i all ära, de är väldigt fina att se på men – du vill inte att de ska äta upp dina buskar och nyplanterade rabatter!

Vi väljer benämningen skadedjur för rådjur i detta avseende, då ett rådjur faktiskt kan förstöra din trädgård genom att sprida både löss och fästingar, inte minst äta upp blommor och blad. Det gäller att skydda trädgården med inhägnader, nät och skrämmor av olika slag. Om det finns rådjur i närheten vill säga.

Knep för att bli av med rådjuren

1. Nät

Ett enkelt och effektivt sätt att hålla rådjuren borta är att sätta upp nät över köksträdgården, nyplanterade buskar och blommor. Använd gärna hönsnät så att fåglarna inte fastnar i det. Eftersom rådjur älskar unga skott är det en bra idé att göra färdigt innan vårsolen letar sig fram.

2. Gnagskydd

Har man fullt med frukt- och prydnadsträd rekommenderas gnagskydd som sätts runt stammen. Det är även det ett relativt enkelt och effektivt sätt att hålla dem borta.

3. Ammoniak + Blodmjöl

En effektiv behandling då rådjur hatar lukten av dem båda. Enklast är att blanda blodmjöl och ammoniak i en hink med vatten, och sedan doppa kuber av oasis i blandningen. Trä kuberna på blompinnar som trycks ner i rabatten. Använd handskar!

4. Ljusreflexer

Häng upp CD-skivor i trädgrenar och buskar för att skapa ljusreflexer som rådjur ogillar. Är det regnigt och blåsigt kan skivorna förstöras och effekten utebli.

5. Vitlöksvatten och/eller guldvatten

Spraya de växter och blommor du vill skydda med vitlöksvatten som har fått dra över natt. Såväl doft som smak tas upp av växterna. Även en blandning av urin och vatten, s.k. guldvatten, ger en doft som rådjur inte tycker om.

6. Otvättad fårull

Fårull i sin råhet doftar verkligen inte gott. Häng upp eller lägg ut rakt på växter och buskar som ska skyddas. Dock blåser håret/ullen ganska lätt bort.