Att strosa omkring i en prunkande park eller trädgård kan vara en verklig upplevelse. Rogivande, inspirerande och en fröjd för ögat.

I närheten av Eringsboda, som ligger mellan riksväg 27 och 28 i Blekinge län, finns det en hel del grönområden att upptäcka. Här listar vi några av de utflyktsmål vi anser är väl värda ett besök:

  • Kalmar Stadspark

Stadsparken i Kalmar kallas också för “Kalmars gröna finrum”. Parken ligger precis intill Kalmar slott och anlades mellan 1877-1880. Karaktären är av en romantisk, engelsk park i vilken naturen tjänat som förebild när man utformat anläggningen. Här finns inte bara vacker trädgårdsarkitektur utan även en trevlig restaurang som ligger med hänförande utsikt över Slottsfjärden.

  • Linnéparken

I Växjö i Småland, precis intill den centralt belägna Domkyrkan, ligger Linnéparken. Parken är en del av Växjö Stadspark och är vackert utformad med stora, prunkande blomsterplanteringar, historiska byggnader och kaktusplanteringar.

Karolinerhuset med sitt ursprung som skola mellan 1715 – 1850 hyste bland annat Carl von Linné som elev. Det är självklart honom parken är uppkallad efter. Linnés idéer och tankar om växtriket tillsammans med ett antal perenn- och buskplanteringar utgör grunden för denna vackra park.

  • Gunillaberg

Nästa park ligger i Gunillaberg, alldeles intill riksväg 40, inte långt från Jönköping. Här samsas djur, konst och skulpturer under sommartid. Här finns också utställningar av dansken Tage Andersen, även kallad “blomsterkonungen”. Njut av såväl trädgården som det ståtliga orangeriet som utgör parkens huvudbyggnad, där det bland annat arrangeras konserter och utställningar av olika slag.

  • Krusenstiernska trädgården

Ytterligare ett stopp i vackra kuststaden Kalmar, denna gång i Krusenstiernska trädgården. En park som anlades under 1870-talet och som fortfarande i stora delar ser ut som ursprungsparken.

Här finns köksland med grönsaksodlingar, raka grusgångar kantade av fruktträd, bärbuskar och blomsterrabatter och mycket mer. Trädgården går i det som i Sverige kallas för “den tyska stilen”.