Regnkappa, poncho, knäskydd, stövlar, förkläde, hängselbyxor, fleecetröjor, vindjackor, piratbyxor, termovästar, underställ… Listan kan göras nästintill oändlig. Men vad av allt det där ska man välja?

En marknad som vuxit sig allt större är trädgårdskläder anpassade för kvinnokroppen; kläder med bra passform, funktion och stil i miljövänliga material. Det finns bland annat byxor, kjolar, klänningar och förkläden, och många satsar på matchande färger och fina mönster.

För den som inte bara vill påta i jorden, utan även bygga och renovera saker, finns det olika sorters förkläden med olika funktioner anpassade för exempelvis snickeri och målning. Även handskar finns det en uppsjö av, i olika mönster, material, färger och storlekar. Vilka är bäst och till vad ska de användas?

Olika sorters trädgårdshandskar

Trädgårdshandskar tillverkade av bambu med spandex i är både mjuka och smidiga att arbeta med. Ofta är de sydda helt utan sömmar, vilket ger en optimal passform. Är de dessutom latexdoppade får man ett bra grepp, oavsett det är torrt eller blött ute.

Handskar tillverkade av getskinn är slitstarka och smidiga. De har ett brett användningsområde och är ofta försedda med förstärkning för fingrarna. Många har en ovandel tillverkad i denim vilket är en snygg detalj.

Getskinnshandskar kräver extra omsorg och bör tvättas med en mild tvållösning som gnids och gnuggas in i varje handske. De ska helst lufttorka och smörjas in med läderfett regelbundet.

Sedan finns det handskar med extra långt handledsskaft, tillverkade av bland annat nötläder och syntet. Det långa skaftet ger en perfekt passform och bra skydd mot taggar och annat. Ovan- och undersida handsken är i princip vattentät.

Latexhandskar är mycket vanligt förekommande. De har ofta tajt och bra passform och en ganska lång mudd som täcker handleden. Ger bra skydd mot såväl taggar som väta. Handskar med stickad ovandel är generellt något varmare än modellerna helt i latex. Handskarna beskrivs ofta som unisex, och enda nackdelen kan vara att de försvårar finmotoriken då materialet är ganska tjockt.