Nytänkande i trädgården

Många letar efter genvägar och sätt att förenkla vardagen på olika sätt. Det inkluderar trädgårdsarbete. Robotgräsklipparen har blivit en storsäljare; det enda ägaren behöver göra är att programmera och installera.

Professionella trädgårdsmästare planterar på hösten, då växternas kvalitet är som allra bäst. De nya hinner rota sig tills det är dags för vårsolens varma strålar att titta fram, men för vanliga trädgårdsmästare, som du och jag, är det just vårsolen som är tecknet som visar att vi ska ta oss till handelsträdgården. Tänk om!

Att vara riktigt nördig när det gäller trädgård är vare sig töntigt eller ovanligt nu för tiden. Trädgårdsentusiasmen och kunskapen blir allt större, sprider sig allt mer och används allt mer. Inte bara via sociala medier, utan också i föreningarna och grannskap där sticklingar, skott och tips frikostigt delas ut och byts mot andra.

Vi väljer också växter och blommor med mer eftertanke idag. Medvetenheten om hur våra val påverkar djur- och insektslivet i våra trädgårdar. Vi tänker mer på mångfald nu än någonsin. Det kan vara bra att känna till att flertalet importerade växter till och med kan vara ett hot mot vår artrikedom. Som exempel finns Jättelokan och Blomsterlupinen.

På tal om mångfald och medvetenhet ökar också trenden med bi- och insektshotell i våra trädgårdar. Söta trähotell som är till för småfåglar, fjärilar, bin och insekter av olika slag. Att locka till sig bin är en nödvändighet för den som vill ha en blomstrande och fruktbärande trädgård.

Ett bihotell, även kallat insektshotell, kan man själv fixa med hjälp av bambupinnar. De finns också att köpa färdiga och bör sättas upp i ett söderläge. Också starkt doftande växter, såsom lavendel, stäppsalvia och hortensia, lockar till sig såväl humlor som bin och fjärilar.

Att tänka på kretsloppet är någonting fint och naturligt, vi behöver egentligen inte slänga någonting av det som finns i våra trädgårdar, utan kan använda det mesta som jordförbättring om vi ser till att kompostera ordentligt.