Robotklippare allt vanligare

Det är inte enbart i Sverige som försäljningen av robotgräsklippare har ökat markant de senaste åren. Även i Storbritannien ser man en rejäl ökning inom branschen. Mycket tack vare det varma vädret.

Tekniken går framåt och nya robotar utvecklas hela tiden. Många av dem erbjuder mer än bara gräsklippning och/eller dammsugning. Efterfrågan på robotar som hjälper till med vardagssysslor har också ökat, och numer går det att köpa “hjälpredor” inom flera olika områden.

Robot som hjälpreda

Ett exempel på en robothjälpreda är en så kallad “Budgees”, vars huvudsyssla är att transportera olika saker från A till B. Exempelvis matkassar, sopor, kaffebrickor etc. Många robotar kan vara aktiva i upp till 10 timmar, men efter det behöver de en rejäl uppladdning. Flera modeller är hopvikbara och får därmed plats i bakluckan eller baksätet i bilen.

Visst låter det roligt att ha en robothjälpreda därhemma, en slags extra familjemedlem som kan hjälpa till med lite allt möjligt. Men som med de flesta innovationer och roliga ting finns det en del baksidor. En av dem rör robotgräsklipparen, som utgör ett faktiskt hot mot våra små igelkottar.

Experter inom området rapporterar om farorna som lurar i trädgården. För en hona med ungar är det nästan värst, då ungarna dör om honan dör. Då försvinner en hel kull på mycket kort tid. Igelkotten saknar flyktbeteende och det är därför de rullar ihop sig och bara ligger still. När sedan robotklipparen kommer kan det uppstå riktigt allvarliga skador, som orsakar stort lidande för djuret.

Skador som kan uppstå

Robotklipparens vassa blad kan kapa igelkottens huvud och ben. I vissa fall överlever igelkotten detta, men lidandet blir oerhört stort. Är det då en hona som råkat illa ut drabbas även ungarna, som är beroende av sin mamma för att överleva. Det du kan göra för att undvika olyckor är att klippa på dagtid. Igelkottar är aktiva nattdjur, men sover på dagarna. De ligger ofta under en buske eller en tät rabatt.