För dig som har en stor och lång häck om kräver mycket underhåll, är det extra viktigt att välja rätt häcksax. Det finns en rad tester man kan ta del av på nätet, likaså information från trädgårdsmästare, bloggare och andra självutnämnda experter.

Det många tester visar är att det skiljer sig mycket mellan olika häcksaxar, som vi väljer att fokusera på i detta avsnitt. Det gäller främst batteridrivna saxar, men även manuella och eldrivna. Och även om du köper den dyraste eller den som är bäst i test just när du köper den, måste du fortfarande göra jobbet. Det är inte alltid så enkelt, så här följer några bra tips och råd:

1. Klipp vintergröna häckar under sommaren, medan de fortfarande växer. Exempel på vintergröna häckar är thuja, liguster, idegran med flera. Dessa finns även i olika varianter.

2. Häckar som fäller sina löv går att klippa både sommar som vinter. JAS-perioden är en bra tid, det vill säga juli, augusti och september. Exempel på lövfällande häckar är bok, hagtorn, avenbok och berberis.

3. Mängden du ska klippa beror just på om det är en vintergrön häck eller inte. På en vintergrön häck ska du spara gröna kvistar precis innanför snittet, då de inte kan bryta nya skott från brun ved. Det skiljer dem från lövfällande häckar, som klarar det. Så en lövfällande häck kan du klippa mer.

4. För att få häcken rak kan du spänna upp ett snöre vars linje du sedan följer. Du kan också använda laser, med samma princip som vid uppsättning av kakel. Använder du laser behöver du inte oroa dig för att klippa av snöret.

5. För att häcken ska bli sådär tät och fin som man vill ha den, ska du klippa den ofta. Det gör att topparna förgrenas, vilket i sin tur gör så att häcken blir tätare.

Och du – glöm inte att vattna nyplanterade häckväxter rikligt till en början!