Så lyckas du med gräsmattan

Bästa tiden att så

Vår och höst fungerar lika bra, gärna medan nätterna är fuktiga. Glöm inte att själv vattna nysådda frön lite och ofta, helst på morgonen. På dagen avdunstar vattnet och på kvällen riskerar du att locka fram sniglar. Detsamma gäller för en etablerad gräsmatta.

Innan du sår

Börja med att rensa och kratta området (alt. fjolårets gräsmatta) för din nya gräsmatta. Ta bort (ta vara på) allt som ligger på marken; löv, ogräs, kvistar och annat “skräp” som hindrar solens strålar att nå fram.

Vänta helst med krattningen tills marken/gräsmattan är torr. Använd gärna en s.k. vertikalskärare; ett verktyg med vassa skär som tränger långt ner i grässvålen och fångar upp döda växtdelar. Ett mycket effektivt verktyg som gör jobbet lättare.

När och hur bör du gödsla?

När du har rensat bort allt skräp (se ovan) bör du gödsla direkt. Den allra första gödslingen är den viktigaste, eftersom jorden då får en ordentlig kickstart. Genom att gödsla ordentligt hjälper du gräset att motverka uppkomsten av mossa och ogräs, eftersom gräset har kraft nog att bilda tätare och kraftigare grästorvor, som sedan hindrar mossan från att etablera sig. Fortsätt gödsla ungefär varannan – var tredje vecka ända fram till Midsommar.

Precis som vi människor behöver gräsmattan viktiga näringsämnen, som försvinner en del när du klipper gräset. Det gör gödslingen än viktigare, eftersom gödslet sugs upp av gräsrötterna via markvattnet, som sedan fördelas ut i hela plantan. På hösten är det bra att använda medel som innehåller fosfor och kalium, vilket stärker gräsets vinterhärdighet.

Gör så här

Sprid gödslet i ett så tunt och jämnt lager som möjligt. För mycket ger döda fläckar, för lite ger ljusa. Var extra noggrann på sensommaren när mossans tillväxt är som starkast. Beräkna 2 – 3 kilo gödsel/100 kvm. Använd gärna organiskt medel som du kan gödsla med oavsett väder, och som är bäst för din egen trädgård samt för övrig natur runt omkring.