Trädgårdsarbete kan vara påfrestande för axlar, rygg och nacke, men många glömmer kanske att även leder, fötter och muskulatur utsätts för stark påfrestning. Därför är det viktigt med stövlar och skor som har bra grepp och god passform.

När det gäller valet av stövlar är det oftast en smaksak, men det finns en hel del att ta hänsyn till; material, sula och passform. Stövlar och skor tillverkade av polyuretan är lätta och hållbara. En stövel är ofta fodrad med nylon, och passar för såväl män som kvinnor.

Gillar du stövlar med högt skaft finns det en hel del att välja på. Ska de användas ofta i trädgården är det bra om de är riktigt robusta och kraftiga, med mönstrad sula som ger bra grepp även när det är blött på marken.

Även stövlar med lägre skaft är sköna och praktiska, då de är enkla att gå i och ur. Den slutna formen på stöveln ger en stabil passform och en räfflad sula bra halkskydd. Ofta är de tillverkade av fett- och oljetåligt material som dessutom är vattenavvisande.

Det finns både stövlar och skor som är ergonomiskt utformade med särskilt skydd för senor och leder. Dessutom går det hitta fjäderlätta trädgårdsskor gjorda av naturgummi och neopren, vilket gör dem perfekta för varma sommardagar. Inte sällan går det att byta ut fotbädden som ofta är gjord av kork/latex, vilket även gör den enkel att rengöra.

Har man ytterligare behov finns det extra hälkuddar att köpa. De är oftast tillverkade av latex. Även en luftdämpad sula kan göra underverk. Vissa skor, och kanske särskilt tofflor och sandaler, är försedda med en justerbar hälrem, som hjälper till att hålla fast foten i ett stadigt grepp. Tillsammans med en vristrem får du också extra sidostöd. Många tofflor och sandaler är tillverkade av slittåligt material som går lätt att torka av, tvätta och torka.