En vacker blombukett och en söt krukväxt kan liva upp vilket rum som helst. De blommor som hör till svenskarnas favoriter är bland andra orkidéer, tulpaner och penséer.

Inomhus

Det finns oändligt många orkidésorter, några vanliga och några verkligt ovanliga. Royal Blue och Brudorkidé tillhör de vanligare, medan Wild White och Firebird är mycket ovanliga.

Sedan har vi förstås tulpanen. Svenskarna ligger faktiskt i topp i hela världen när det gäller köp av tulpaner. Att det finns omkring 220 olika sorter, i mängder av olika färger och variationer, kanske inte alla känner till. I Sverige står en bukett tulpaner på var mans inköpslista, medan det i andra länder endast köps tulpaner till högtidsdagar och fest.

Olika sorters kaktusar har blivit allt mer populärt de senaste åren, mycket tack vare trenden med gröna växter och olika nyanser av grönt i heminredningen. Två roliga sorter är bollkaktusen och korallkaktusen, som är perfekta att ge bort i present.

Med den gröna trenden uppstod också intresset för inomhusodling. Det fungerar bra med bara ett enkelt startkit, som innehåller frön, planteringsjord samt lådor att så i. Vips så har du ett litet gulligt växthus på fönsterbrädan.

De första fröerna kan du så redan under vintern, men använd då lådor med lock. Framåt vårkanten sedan går det bra att plantera ut skotten i antingen en kruka eller i en pallkrage. Även det en fantastiskt fin present, som man faktiskt varit med och gjort från grunden.

Utomhus

Lavendeln ligger bland topp tio i de flesta listor man kan ta del av på nätet. Dess ljuvliga doft och vackert lila färg drar både människor, humlor och fjärilar till sig. Även penséer ligger högt på listan, kanske för att den blommar länge och är väldigt tålig.

Svenskarna har också en förkärlek för hortensian, vars färg skiftar beroende på jordens kalkhalt. Det finns sorter som blommar långt in på höstkanten. Även funkia, eller hosta, är populär och mycket vacker att kombinera i olika gröna nyanser.