Vad skulle få dig att spendera lite extra på en bostad? Är det måhända att det finns inkopplat bredband, själv-avfrostande frys och solcellspaneler på taket? Eller betalar du gärna för att få en trädgård, sjö- eller havsutsikt och kanske en balkong?

Skillnader mellan ålder, kön och bakgrund

Det du svarar beror dels på ålder, men också på kön och bakgrund. Undersökningar visar att äldre personer värdesätter vacker utsikt och närheten till grönområden, medan yngre personer värdesätter pampiga hus med stora fönsterpartier och pool, alternativt garage och/eller förråd.

De flesta önskar närhet till naturen, parker och lekplatser. Många är också beredda att betala lite extra för att få en egen trädgård, en härlig terrass och/eller balkong, ett stort garage och extra förrådsutrymme.

Att döma av resultaten i ett antal trendrapporter från flera olika mäklarfirmor, går det också att konstatera att befintlig öppen spis, kakelugn, förråd, pool och bastu är attribut som drar mer folk till visningar.

Att många drömmer om att bo vid havet, på landet eller att köpa en gård och vara självförsörjande på spannmål, grönsaker och ägg går att läsa om i vart och vartannat hemma-hos reportage.

Tv-program om stadsbor som flyttat till landet och förverkligat sin dröm, och par som köpt en gammal herrgård som de sedan rustar upp, går att inspireras av och glädjas åt. De flesta av oss hittar också inspiration för hem och trädgård via sociala medier, tidningar, bloggar och liknande kanaler.

Drömträdgården

När det gäller svenskarna och vad de helst av allt vill ha i sin trädgård, finns det skillnader mellan män och kvinnor, men också mellan det rent geografiska, det vill säga vart man bor. Män tenderar att önska sig pool och garage, medan kvinnor drömmer om en trädgård med fruktträd och bärbuskar.

Många vill också ha en strandtomt, gärna med en privat strand, brygga och bastu. Växthus, eget trädgårdsland, stort trädäck, badtunna, utomhuskök och gäststuga ligger också högt på många önskelistor, enligt mäklarfirmornas trendrapporter.