Tips inför köp av växthus

1. Hur ska det användas?

Ska du enbart odla eller vill du även umgås i ditt växthus? För enbart odling räcker det med ett växthus runt cirka 10 kvm. Vill du få plats med exempelvis en arbetsbänk, ett litet bord och ett par stolar passar ett större växthus bättre. När svenskarna får välja är det ett växthus eller en pool som står högst på listan.

2. Materialval

Oftast är de riktigt billiga växthusen svaga. Profilerna är oftast tillverkade av antingen trä eller aluminium. Väljer du trä, kräver de regelbundet underhåll (målning och smörjning).

3. Vatten och el

Riktigt varma somrar behöver växterna vatten varje dag. För att slippa bära tunga vattenkannor fram och tillbaka, kan det vara en god idé att dra in vatten. Även el kan vara praktiskt att ha, särskilt om du har växter som kräver extra ljus, och om du vill belysa växthuset.

4. Grunden

Ska grunden bestå av lecablock, plintar eller en platta? Ju stabilare desto bättre, eftersom grunden förhindrar sättningar som kan orsaka fönstersprickor. Grunden fungerar även som värmemagasin; dagsvärmen lagras och sprids sedan ut under natten.

Ofta består grunden av en helgjuten platta, vanligt är också lecablock eller gjutna plintar. Grunden kan med fördel tilläggsisoleras med grus, frigolit eller sand, särskilt om växthuset ska användas som vinterförvaring för växter.

5. Fönster

Att välja bra fönster är viktigt, de kan vara av plast eller av glas. Fördelen med plastglas är att de är mycket tåliga, och därav säkrare, men de kostar generellt sett mer än glas. Vad gäller transparens, är plexiglas nästan lika effektivt som vanligt glas. Minst två fönster behövs i ett växthus, gärna med automatisk öppningsfunktion.

6. Placering

Tänk igenom placeringen noga; växterna ska få mycket ljus, men inte i extrema mängder. Helst ska du placera växthuset där förmiddagssolen kommer åt, gärna på en vindskyddad plats. För den lilla trädgården kan ett väggmonterat växthus vara ett bra val.