En trädgård bör erbjuda möjligheter till avkoppling, lek och socialt umgänge. En rejäl matgrupp, ett par sköna solstolar och en lounge-grupp är perfekta inslag. Gärna både i skugga och sol.

För den lilla trädgården finns det en del trix att ta till. Ett av dem är att satsa på ett snyggt trädäck istället för gräsmatta. Det är fint, mjukt och slitstarkt och bäst av allt – lättstädat!

Material, mönster och struktur

Kombinera olika träslag med stenplattor, singel och betong. Det ger ett rent och snyggt intryck och skapar en helhet åt din trädgård. Plocka gärna upp färger, mönster och struktur i den övriga inredningen, både utomhus och inomhus. Det gör du med hjälp av kuddar, plädar, krukor och liknande.

För den som ändå vill ha lite gräs är det fint att anlägga en mindre, rund matta. Det ger en mjuk inramning till de rakare och striktare linjerna i trädgården. Det är fint markera cirkeln med belysning, en stengång eller en låg rabatt.

Inslag av vatten

Vem gillar inte att höra porlande vatten. Det är både meditativt och vacker med inslag av vatten i en trädgård, inte minst den lilla. En liten damm kan fungera fint, men kräver en hel del underhåll. Kanske en liten fontän som kan placeras i en vacker kruka eller tunna är att föredra. Ett stort rabarberblad av betong samlar regnvatten för bin, fjärilar och fåglar att bada i och dricka ur.

Utnyttja höjden

Att fylla en liten trädgård med massor av blommor, buskar och träd kan bli för mycket. Odla gärna i krukor och pallkragar, och kom ihåg att utnyttja höjden med hjälp av amplar och väggfasta hyllor.

Pallkragar går att köpa begagnat, nya finns i välsorterade trädgårdsbutiker. Placera pallkragarna nära kök och uteplats om du ska odla örter och grönsaker. Grunda med tidningspapper, fyll på med jord, gödsla och plantera. Att plantera och odla i krukor fungerar också bra. Tänk på att perenner behöver de stå frostfritt över vintern.