Att ha bra verktyg när du ska beskära, klippa, forma och rensa är A och O. Redskapen ska passa din hand och kännas bekväma. Trädgårdsarbetet blir både roligare och lättare med riktigt bra redskap och verktyg.

Ett par måsten

Både sekatören och spaden är måsten i en trädgård. Att satsa på kvalitet lönar sig i längden, dessutom ska verktygen kännas bra att använda, vara i rätt storlek och höjd för dig och gärna ergonomiskt utformade. Det allra viktigaste redskapet, det du kommer att få mest användning för, är sekatören.

Även en rejäl spade nyttjas ofta. De finns i olika längder, så välj en som passar för din längd. Du vill inte kröka ryggen i onödan. Låt varken spadar eller andra verktyg stå framme i ur och skur, utan förvara dem under tak. Helst i ett förråd eller ett garage, om möjlighet finns. Tvätta och torka av redskapen efter användning, så håller de också längre. Att slipa trubbiga blad, och att olja in både lösa delar och träskaft, är något som bör göras både vår och höst.

Inga måsten men bra att ha

Även en handsåg och ett rensjärn är bra att ha. Satsa på en manuell häcksax om du inte har så mycket att klippa, och en elektrisk om du har en stor eller lång häck som kräver regelbunden skötsel.

Följande redskap är bra att ha som en slags bas att utgå ifrån:

  • Gräsklippare – har du en liten gräsmatta räcker det med förmodligen med en handgräsklippare, annars är det bäst att köpa en motordriven.
  • Kratta – används för att jämna till och kratta ut jord, grus och gräs.
  • Räfsa – används för att räfsa ihop torra löv, gräs och annat skräp i rabatter och på gräsmattan.
  • Lövkorg – bra att köpa för att ha någonstans att lägga löv och annat rens i.
  • Planteringsspade – används för att plantera perenner och sommarblommor, även bra som ogräsrensare.